Как да шофирате безопасно?

Безопасно шофиране на пътя

Ето 7 страхотни съвета за безопасно шофиране,които ще Ви помогнат да предотвратите инциденти.

1.Запази спокойствие

Да останем спокойни по всяко време, въпреки грешките, които другите шофьори правят, е фантастичен начин да подобрим безопасното ни шофираме. Пътната ярост и агресията са сериозно пагубни за нашето шофиране, като ни карат да губим фокус, да изпуснем волана или да не гледаме къде шофираме.

Въпреки ,че е добре да кажеш „бъди спокоен независимо от всичко“, в действителност е много по-трудно. Когато сте ядосани на действията на друг шофьор, как можете просто да останете спокойни? Емоциите всъщност не работят така. Проверете дали някой не се нуждае от медицинска помощ, отдалечете се от катастрофата на безопасно място и се обадете на вашият застраховател, пътна помощ и експертен адвокат по автомобилни злополуки, ако имате нужда от съвет.

Някои от тези съвети са:

  • Избягвайте да шофирате, когато сте разстроени или напрегнати, когато е възможно
  • Не оставяйте за последната минута, за да започнете, тъй като закъснението причинява високи нива на стрес
  • Не показвайте раздразнението си, дори когато наистина сте ядосани на други шофьори
  • Никога не излизайте от колата си, за да се изправите срещу друг шофьор

2. Поддържайте автомобила си в добро състояние

Поддържането на вашия автомобил здрав и добре поддържан е чудесен начин да намалите риска от злополука. Има няколко бързи и лесни неща, които трябва да проверявате веднъж или два пъти месечно, за да сте сигурни, че колата ви е в отлично състояние. Основните неща за проверка са:

  • Масло на двигателя
  • Хидравлична течност
  • Спирачна течност
  • Вода
  • Електрическа с-ма
  • Гуми

Задаването на месечен график за извършване на всяка от тези проверки ще бъде изключително полезно. Планирайте определено време всеки месец, за да смените маслото си, долейте вода/антифриз, проверете дали всички електрически уреди/осветители работят (имането на резервни крушки и предпазители под ръка ще бъде идеално за тази задача), проверете дълбочината на протектора на вашия гумите са най-малко 1,6 мм или при зимни условия 3,5 мм; можете лесно да проверите дълбочината на протектора с помощта на монета от 2 лева – ако горната част на протектора покрие бялата част от пръстена, гумите ви са добре, но ако дълбочината е под това ниво, тогава трябва да ги смените.

3. Уверете се, че можете да бъдете забелязани

Вашата видимост за другите шофьори е изключително важна и гарантирането, че съобщавате действията си на трафика, е сигурен начин да бъдете забелязани. Често, когато не сме сигурни какво правят другите шофьори или когато са закрити от погледа, се случват грешки и произшествия, така че се уверете, че сте разположени ясно на пътя и съобщавайте действията си навреме. Карайте с фаровете си, за да увеличите видимостта и не забравяйте да използвате мигачи при маневриране.

4.Останете настрана

Без значение къде шофирате или по какъв път сте, когато е възможно, трябва да шофирате, така че ако нещо се случи около вас, да имате някъде изход, начин да се измъкнете от пътя. Това означава, че сте добре подготвени за всякакви бързи решения, които трябва да вземете, и не ви остава възможността просто внезапно да рискувате или да предизвикате катастрофа.

5.Разстояние

Разстоянието е едно от най-важните съображения при шофиране. Осигуряването на достатъчно спирачен път между вашия автомобил и този отпред е от съществено значение, когато трябва да спрете внезапно. Тoва допълнително разстояние може да бъде разликата между инцидент и безопасно спиране. Поддържането на безопасно разстояние между другите превозни средства също ви помага да получите голямата картина и да видите пътя напред по-ясно, това наистина е печелившо. Опитайте се да запазите разстояние от две до три секунди между вас и шофьора отпред. Изберете и обект в далечината – стълб за лампа или знак – започнете да броите, когато превозното средство отпред премине знака, ако ви отнеме 2-3 секунди, за да стигнете до този знак, тогава имате безопасно разстояние за следване. Ако го достигнете по-бързо от това, трябва да забавите.

6.Вземете допълнителни предпазни мерки при лошо време

Шофирането при силен дъжд, сняг или по заледени пътища е по-опасно, отколкото при идеални метеорологични условия. Спирачният път се увеличава значително, видимостта е намалена, а настроението ни често се влошава. Тогава е добра идея да полагате малко повече грижи при лошо време, да шофирате по-бавно, да увеличавате разстоянието и да сте по-бдителни от обикновено. Повишената бдителност е най-добрият начин да избегнете злополуки при лошо време.

7.Концентрация

Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да се отървете от всички разсейващи фактори по време на шофиране. Дори използването на приспособления, които изглеждат полезни, като устройства за свободни ръце, ни кара да отклоним вниманието си, така че трябва да се опитаме да не използваме нищо, освен ако наистина не се наложи – и това включва регулиране на радиото, хранене в колата или др. Друга добра идея е да настроите станцията или плейлиста, преди да тръгнете, или да оставите пътника да поеме отговорността за музиката, за да добавите допълнителен слой безопасност и да ни накарате да се концентрираме върху шофирането.

Ако е харесала статията от Пътна Помощ Хелп Експрес пишете в коментари мнението Ви как да шофираме безопасно.

Публикувано от The Agent

It grows every day and every hour!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: